Frikadeller

Frikadeller er vel tæt på at være en nationalret i Danmark – den er det i hver fald her i huset, og det er nok den ret vi spiser flest gange på et år. Der findes et væld af forskellige frikadelle opskrifter, og du kan pifte dem op og lave sunde(re) varianter i en uendelighed. Vores absolutte favorit er den klassiske frikadelle opskrift, præcis som mormor ville lave dem, og det er den opskrift du kan læse herunder.

 Frikadeller og tilbehør

Der findes jo ingen regler for hvad du kan spise dem til, men nogle af vores favorit kombinationer er som følger:

  • stuvet hvidkål
  • sovs, kartofler og hjemmelavet rødkål
  • stuvede ærter og gulerødder
  • spinat
  • grønlangkål
  • flødekartofler
  • varm kartoffelsalat
  • kold kartoffelsalat
  • … og sikkert meget andet jeg ikke lige kan huske.

Endvidere smager frikadeller (gerne varme) jo dejligt på et stykke rugbrød med syltede rødbeder eller hjemmelavet rødkål. Der er dog ikke noget der slår en frikadelle man lige kan snuppe fra stegepanden – let branket, meget varm og med en sprød skorpe. Tag den med i hånden udenfor på en kold vinterdag –  mums det er guf  og det luner dejligt i maven  😉

Den opskrift på frikadeller som følger herunder er den vi i vores familie har brugt i flere generationer. Frikadeller bliver traditionelt set lavet af flæskefars og stegt på en pande, men de kan også sagtens laves i ovnen. Vi elsker naturligvis den smag de har, men hvis du har mod på at prøve noget andet er noget af det helt oplagte at forsøge sig med flg.:

  • Anvende kalvefars blandet med svinefars (50/50)
  • Anvende groft revet gulerod i farsen
  • Anvende revet æble i farsen (og anvend lidt mindre mælk).
  • Bruge øl i stedet for mælk
  • Prøve kylling- okse, eller laksefars i stedet

 

Tip: Du skal både kunne høre og se frikadeller ‘brase’ på panden. Hvis det bare står og bobler (småkoger) lidt omkring frikadellerne er panden for kold, og hvis dine frikadeller bliver sorte inden de er stegt, er panden for varm.

Det er en god ide at lave farsen nogle timer før du skal stege frikadellerne. Opbevar den i køleskabet indtil du skal bruge den.

Frikadeller
Frikadeller lavet på flæskefars - helt traditionelt. Det er en sikker success hver gang - man kan næsten ikke gøre noget forkert.
Forfatter:
Køkken: Dansk
Opskrift type: Hovedret
Portioner: 20 frikadeller
Forberedelsestid: 
Kogetid: 
Total tid: 
Ingredienser
  • 700 gr. Flæskefars
  • 1 mellemstort Løg
  • Peber
  • Salt
  • Paprika
  • 1-2 hele æg
  • 3 dl. Mælk
  • 2 dl. Vand
  • 125 gr. Hvedemel
  • 50 gr. Rasp
  • 40 gr. Havregryn
  • 100 gr. OMA stegemargarine til stegning på pande
Instruktioner
  1. Løg snittes fint eller findeles med f.eks. en løghakker eller persillehakker (Så opdager børnene ikke løg 😉 )
  2. Fars, krydderier, æg og løg røres sammen i en skål med f.eks. en hulske
  3. Havregryn og rasp tilsættes og røres sammen med blandingen
  4. Mælk, vand og mel tilsættes og røres med blandingen
  5. Sæt evt. farsen på køl indtil du skal stege frikadeller. Hvis farsen ikke har den rigtige konsistens må du justere med mel/rasp eller mælk/vand
  6. Farsen skal have en konsistens så man kan forme frikadellen med en ske.
  7. Form frikadeller med en spiseske (dyppet kortvarigr i det varme fedt på panden) og din håndflade, og læg 'kuglen' på panden. Træk lidt fedstof over frikadellen og tryk den lidt med skeen.
  8. Frikadeller skal steges godt 5 minutter på hver side.
Noter
Vi laver som regel betydeligt flere frikadeller end vi lige skal bruge. Resten ryger i fryseposer i passende antal og derefter i fryseren.
 

Man kan næsten se på billedet herunder hvordan konsistensen på frikadelle farsen er. Nu er den lige til at forme i håndfladen med en spiseske dyppet i fedtstof fra panden og herefter lægge på panden.

Færdig fars til frikadeller
Færdig fars til frikadeller

 

Frikadeller steger
Frikadeller steger

 

No Responses to “Frikadeller”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons