Vegetarret med sweet potatoes, kål & kikærter

Efter at have set et par Netflix dokumentarer omkring kost og sygdomme – og sammenhængen mellem disse, er jeg blevet nysgerrig og interesseret i de vegetariske og veganske opskrifter. Er du nysgerrig, så kan jeg anbefale dokumentaren “Forks over knives“. Vil du se flere gode dokumentarer om mad og produktionen deraf, kan jeg varmt anbefale denne liste med film.

Jeg kan godt lide kød, men føler intet behov for at få det dagligt. Jeg kan ligeledes godt lide veganernes tankegang om kun at spise grønt, bær og nødder fra naturen – men at holde sig væk fra kød, fisk, mælk, æg og hvad de ellers ikke mener er godt, synes jeg er en anelse besværligt i den daglige kost.

Men lidt har også ret, på samme måde som med motion. På det økonomiske plan er det heller ikke dumt, at udskifte nogle af de mange ugentlige kødbaserede retter med grøntsager i stedet.

Men skal man indføre flere vegetariske retter i sin kost, så bliver man også nødt til at step up sit mad-game. At servere icebergsalat med tomat og agurk er ganske enkelt ikke tilfredsstillende for smagssanserne, eller sulten. Der skal indarbejdes flere smagsnuancer og nogle proteinrige kilder såsom bønner. Dressinger og dyppelse (såsom Hummus) er ligeledes alfa omega for mange veganske retter.

 

En lækker vegetarisk ret

En af de vegetariske opskrifter jeg faldt over, var en opskrift på en såkaldt buddha bowl fra Minimalistbaker. I den var der sweet potatoes, kikærter, rødløg, broccolini, grønkål og tahin-dressing.

At finde sweet potatoes, broccolini og grønkål er ikke nødvendigvis lige til – og jeg bor endda i indre København. Det var først da jeg for to dage siden spottede sweet potatoes i Rema 1000 (importeret fra USA) at jeg slog til. Grønkål er ikke standardvare i mit lokale supermarked, og jeg formoder der må være noget sæsonbetonet i det.

Broccolini har jeg aldrig set i et supermarked, men det kan formentlig findes hos en Thailandsk grønthandler. Som alternativ valgte jeg ganske almindelig broccoli, og resultatet blev ganske glimrende.

vegetarret med kål og kikærter

Således ser dagens vegetariske ret ud, og det var en rigtig spændende madoplevelse. Nye smagsindtryk og et bevis for, at en vegetarisk ret ikke behøver være kedelig. Opskriften på den får du herunder.

 

Vegetarret med sweet potatoes, kål & kikærter
En sund og nærende vegetarisk ret
Forfatter:
Køkken: Vegetarisk
Opskrift type: Aftensmad
Portioner: 2
Forberedelsestid: 
Kogetid: 
Total tid: 
Ingredienser
  • Til grøntsagerne:
  • Olie til stegning (jeg brugte olivenolie)
  • 1 rødløg skåret i både
  • 2 store sweet potatoes skåret i halve
  • ca. 2 håndfulde grønkål skåret i mindre stykker
  • 1 broccoli skåret i mindre stykker
  • Salt og peber

  • Til kikærterne:
  • 1 dåse kikærter (Skylles med vand og tørres let med fx et viskestykke)
  • Chilipulver/flager
  • Spidskommen
  • Hvidløgspulver eller 1 friskpresset fed hvidløg
  • Oregano
  • Gurkemeje (Valgfrit)
  • Salt og peber

  • Til tahin-dressing:
  • En halv dl tahin (kan købes i Rema for en 20'er)
  • 1 spsk ahorn sirup
  • Saften fra en halv citron
  • Ca. 4 spsk varmt vand til at fortynde dressingen
Instruktioner
  1. Varm ovnen op til 200 grader
  2. Læg rødløg og de overskårne sweet potatoes på en bageplade med bagepapir, og vend dem med skind-siden nedad. Kom godt med olivenolie på grøntsagerne, og sørg for kartoflerne er indsmurt over det hele.
  3. Bag rødløg og kartofler i ovnen i 10 minutter
  4. Tag pladen ud, vend kartoflerne om så de har skindsiden opad, og tilføj broccoli - dryp olivenolie over, samt salt og peber
  5. Bag rødløg, kartofler og broccoli i ovnen i 10 minutter
  6. vegetarret med sweet potatoes
  7. Tag pladen ud og tilføj grønkål, dryp med olivenolie og drys med lidt salt og peber. Bag det i 5 minutter og stil til siden.
  8. vegetarret med grønkål
  9. Kikærterne:
  10. Kom de tørrede kikærter i en skål sammen med alle ingredienser og bland det sammen
  11. Steg kikærterne på en varm pande med olivenolie, og steg dem indtil de er gyldenbrune

  12. Dressingen:
  13. Kom tahin, citron og ahorn sirup i en skål og rør sammen
  14. Tilføj varmt vand og rør rundt indtil dressingen bliver lysere og tyndere

  15. Servering:
  16. Skær de varme kartofler ud i mundrette stykker
  17. Anret kartofler, grøntsager og kikærter i en skål
  18. Pres lidt frisk citronsaft over
  19. Top af med tahin-dressingen
 

Du kan med fordel lave både tahin-dressing og kikærterne imens grøntsagerne bages i ovnen. Det kan virke som om man har vældig mange ting i gang samtidig, men processen er faktisk ganske simpel.

Det færdige resultat er et styks lækker og velsmagende vegetarret der mætter rigtig godt. Kartoflerne er søde, grønkålen sprød, kikærterne spicy og tahin-dressingen tilføjer en anelse salt. Citronsaften tilføjede vi først efter vi var gået i gang med at spise, da vi synes retten trænger til en skarp kontrast – og her kommer den friske citronsaft til sin ret.

Velbekomme!

No Responses to “Vegetarret med sweet potatoes, kål & kikærter”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons